Wie is SABAM For Culture

 

SABAM FOR CULTURE werd opgericht in 1981 en heeft als doel de promotie, verspreiding, ontwikkeling, bescherming en verdediging van het SABAM repertoire in alle vormen, zowel in België als in het buitenland.

Haar filosofie? De initiatieven die het SABAM-repertoire in de verf zetten ondersteunen. Deze initiatieven worden ten zeerste gewaardeerd en aangemoedigd.

SABAM For Culture ziet er echter speciaal op toe dat alle financiële uitgaven voor promotionele doeleinden slechts worden goedgekeurd als het door SABAM vertegenwoordigde repertoire in de breedst mogelijke zin uitgezonden wordt. Alle eigenbelang wordt geweerd.

SABAM For Culture ondersteunt ook evenementen in het buitenland om zo het SABAM repertoire in de bloemetjes te zetten en zijn bekendheid te vergroten. Een voorbeeld daarvan is haar deelname aan MIDEM (Cannes), waar zij een volledige infrastructuur (nl. een stand) ter beschikking stelt van alle SABAM-leden die hiernaartoe komen om hun repertoire te promoten.

SABAM For Culture bestaat uit twee organen:

Commissies Cultuur

• Een Nederlandstalige en een Franstalige vleugel;

• Regionale steunaanvragen worden per vleugel behandeld;

• Vier leden per vleugel (1 Gedelegeerd bestuurder + 3 jaarlijks benoemde externe experten);

• Regionale dossiers worden om de 2 maanden behandeld.

 

Comité Cultuur

• Behandeling van nationale en internationale dossiers;

• 9 leden waarvan 7 met stemrecht (Voorzitter + 2 Gedelegeerd bestuurders + 2 Nederlandstalige experten + 2 Franstalige experten) en de aanwezigheid van de CEO en de Manager Communicatie voor advies.

Historiek

1981 oprichting van de vzw BELGISCHE ARTISTIEKE PROMOTIE

Doel : promotie, verspreiding en ontwikkeling van het nationaal muziek-, cultuur- en kunstrepertoire van SABAM.

1987: de vzw BELGISCHE ARTISTIEKE PROMOTIE wordt BELGISCHE ARTISTIEKE PROMOTIE VAN SABAM

De activiteiten worden uitgebreid tot buiten het nationaal repertoire. Open voor andere door SABAM beheerde disciplines.

Vereffening van de vzw BELGISCHE ARTISTIEKE PROMOTIE VAN SABAM in 2010

Naar aanleiding van de wet van 10 december 2009 moeten de Belgische collectieve beheersvennootschappen hun sociale en culturele fondsen rechtstreeks beheren. Ze mogen dit bijvoorbeeld niet langer via een vzw doen. SABAM heeft voldaan aan de nieuwe wettelijke voorschriften en heeft haar vzw in vereffening gesteld. SABAM beheert haar sociale en culturele fondsen nu rechtstreeks en SABAM For Culture maakt dus integraal deel uit van SABAM.

 

© 2017 SABAM all rights reserved

Gebruiksvoorwaarden Privacy

SABAM Cultuur is een organisatie van SABAM

SABAM, Aarlenstraat 75-77 - 1040 Brussel - Tel: +02/286.82.11 - E-mail: contact@sabam.be - BTW: BE0402989270 - RPR Brussel