65ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd

28 02 May 17

Gegroeid uit een kleinschalige koorwedstrijd, die voor het eerst plaats vond in 1953, is het Europees Muziekfestival van de Jeugd (EMJ) inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste en meest prestigieuze festivals voor kinderen en jongeren in Europa. Ieder jaar opnieuw nemen ongeveer 100 groepen uit alle delen van Europa en zelfs andere continenten deel. Het ene jaar is het EMJ voorbehouden aan koren; het andere jaar aan orkesten en instrumentale ensembles. Dit jaar is het EMJ reeds toe aan de 65ste editie en vindt plaats van 28 april tot 2 mei in Neerpelt. Een kleine honderd orkesten en instrumentale groepen maken er hun opwachting.

De organisatie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is ieder jaar in goede handen van een groep van om en bij de 60 enthousiaste en ervaren vrijwillige medewerkers. Een heel jaar rond bereiden ze elk festival tot in de puntjes voor. Tijdens het Festival zelf krijgen ze de hulp van nog eens 600 mensen die allerlei hand- en spandiensten verlenen. Belangrijk voor de opvang van de deelnemers zijn uiteraard de gastgezinnen en verblijfsaccommodaties. Eveneens niet weg te denken zijn ‘Vrienden van het Festival’, instanties, verenigingen, organisaties, bedrijven en handelaars voor de broodnodige sponsoring.

Juryconcerten:

De doelstellingen die het EMJ beoogt, zijn nog steeds dezelfde als in 1953: jongeren kansen geven om samen te zingen en te musiceren. De combinatie van sociaal engagement en een niet-competitieve wedstrijd, is een formule die het nog steeds doet. Het EMJ biedt jongeren uit verschillende landen en met verschillende culturen, achtergronden en ideologieën de gelegenheid elkaar beter te leren kennen via muziek en zang.

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is een veelomvattend event met onder meer tal van gala- en laureatenconcerten, verbroederingsavonden, happenings, feestelijke optochten en proclamatieplechtigheden met een hoog showgehalte.  Ieder jaar komen om en bij de 30.000 bezoekers deze muzikale festiviteiten bijwonen. Voor de deelnemers zijn de optredens voor de internationale vakjury evenwel het meest belangrijke. Deze juryoptredens zijn een niet-competitieve wedstrijd, onderverdeeld in verschillende categorieën. Het behalen van een EMJ-diploma is voor alle deelnemers de hoogste betrachting.

YUM:

Nieuw sinds mei 2015 is dat het Europees Muziekfestival voor de Jeugd projectleider is van het ‘Youngsters United in Music’-project YUM). Dit is een samenwerking tussen het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (Neerpelt-België), het Europa Jövője Egyesület (Kecskemét-Hongarije) en het Bratislava Music Agency (Bratislava-Slovakije). Het doel van YUM is om jonge musici, zangers en dansers, alsook professionelen en juryleden uit de huidige kandidaat EU-landen te betrekken bij de festivals van de drie partners en hen zo kennis te laten maken met de Europese culturele sector. Dit bracht reeds diverse koren en instrumentale groepen naar Neerpelt die anders nooit naar het EMJ zouden kunnen komen. Zo was er vorig jaar voor het eerst een koor uit IJsland te gast en komt dit jaar, ook al voor de allereerste maal, een orkest uit Kosovo naar Neerpelt.

Voor alle info over het 65ste EMJ (28 april – 2 mei 2017) verwijzen we graag naar de EMJ-website www.emj.be

© 2017 SABAM all rights reserved

Gebruiksvoorwaarden Privacy

SABAM Cultuur is een organisatie van SABAM

SABAM, Aarlenstraat 75-77 - 1040 Brussel - Tel: +02/286.82.11 - E-mail: contact@sabam.be - BTW: BE0402989270 - RPR Brussel